pondělí 1. července 2019

Vítejte ve světě Clauda Ngoye!

Zdravím všechny své čtenáře!
Více než dva a půl roku jsem pro Vás na blogu Blogorgonopsid psal příběh Lovci kryptidů, pojednávající o týmu lidí, který hledá tajemná zvířata - totiž kryptidy - v různých koutech světa a snaží se je chránit před těmi, kteří je chtějí zneužít pro svůj prospěch či dokonce vyhubit. Některé kapitoly byly lepší, některé zase horší, jak sami můžete posoudit. Lepší byly ty, jejichž psaní jsem si opravdu užíval, horší zase ty, pro které jsem neměl dostatek nápadů. Tak to zkrátka chodí. Přesto mi Lovci kryptidů jakožto autorovi přirostli k srdci. A nejen oni, tedy hlavní protagonisti příběhu, ale také další postavy z jejich světa. Včetně jejich nepřátel - každý nepřítel, každý dobrý "padouch" by měl dle mého míti něco, co z něj činí lidskou bytost. Jakmile pochopíte, proč tato postava dělá to, co dělá (a většinou to podle hrdinů není správné), zjistíte, že má pro to důvod. Darebák, který se snaží ovládnout svět jen proto, že je chamtivý, může být nudný. Ale když tato ambice vychází z nějakého traumatu, ztrácí "padouch" onu jednodimenziálnost a stává se člověkem, jenž může (ale nemusí) být pochopen.

Tak to koneckonců chodí v životě, že ano? Já samotný nevěřím v "koncept zla". Nikdo se nenarodí s ďáblovou duší. I jednání těch nejhorších zločinců je důsledkem nějaké chyby, jež nastala dříve v jejich životě. Dokonce takový obyčejný darebák z vymyšleného příběhu musel v životě zažít něco, co jej přimělo stát se tím, kým se stal.

Jednou ze stále se vracejících postav v Lovcích kryptidů je Claude Ngoy. Gabonská příšera, humanoid, jehož tělo je tvořeno nestálými molekulami. Poslední svého druhu, který byl, jak bylo v příběhu již mnohokrát zmíněno, vyhuben lidmi. Ngoy touží jen po jednom; pomstít se celému lidskému druhu, který je podle něj slabý a nemá právo dominovat světu. Když se poprvé objevil v 6. kapitole 2. série nazvané "Krev v džungli", mohl působit jako klasický dareba bez morálky, schopný zabít kohokoliv. Ovšem jak se postupně ukázalo, za jeho nelidskými činy stála jen touha pomstít svůj vyhubený druh. Zašel dokonce tak daleko, že dal dohromady skupinu lidí, zástupců onoho nenáviděného druhu, a začal si vytvářet armádu kryptidů. A měnil se v konžského důstojníka, aby neprozradil svou totožnost. Na konci 2. série měl být zničen, ovšem ve 3. sérii se vrátil překvapivě jako někdo, kdo se rozhodl pomoci části týmu Lovců kryptidů doslova prchající před zákonem. A přestože lidský druh nenávidí, pomohl Lovcům kryptidů zachránit jej před možnou zkázou v podobě nakažených Chupacaber - na samém konci 3. série.

Ngoyův život je protkán touhou po pomstě, smutkem, hněvem, ale i důležitými otázkami: "Je správné, že dělám to, co dělám?" "Zaslouží si nakonec lidský druh vymřít?" Claude Ngoy je onou postavou, která mění strany ve svůj prospěch. Jednou se zdá být dobrý, jindy zlý. Ve skutečnosti se jen snaží přežít a naplnit své poslání. Někdy je odhodlaný, jindy o svých plánech pochybuje.

Ale kdo vlastně Claude Ngoy je? Proč západoafrická příšera původem z pralesa používá lidské jméno? Jak se Claude Ngoy doopravdy jmenuje? A co konkrétně se jeho druhu kdysi přihodilo?

Tento příběh nám ukáže dosud neznámou historii světa Lovců kryptidů. Vrátí nás o něco dál do minulosti, do doby, kdy se možná většina Lovců ještě ani nenarodila. Je to příběh o nepochopeném jedinci, který po velmi dlouhou dobu bojoval nejen se světem, ale zvláště sám se sebou. O jedinci, jenž se zdá být krutým, ovšem ve skutečnosti se v něm stále skrývá "něco dobrého".

Na rozdíl od prvního spin-off příběhu ze světa Lovců kryptidů - poměrně drsného dobrodružství "Nastasya Savina and Sam Weber - The Cursed Runaways" - budou příběhy o Claudu Ngoyovi snad mnohem kouzelnější. Nebojte, rozhodně v nich budou vystupovat kryptidi. Rozhodně to bude příběh pro všechny!

Doufám, že se Vám na tomto blogu bude líbit, a že se sem budete rádi vracet.

HAAS

Žádné komentáře:

Okomentovat